Pakowarki próżniowemaszynyfolietraysealery

Worki próżniowe

Worki do pakowania próżniowego zyskały grono sympatyków w przemyśle spożywczym jak również w domowej kuchni. W dalszej części artykułu zapoznacie się Państwo z krótką charakterystyką tego tematu, a w zakładkach niżej przedstawiamy rodzaje worków jakie proponujemy.

 

Zapraszamy do kontaktu:

Alicja: 22 349 29 69 / 604 878 622
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dorota: 22 486 32 91 / 606 914 814
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 




Pytania i odpowiedzi:

Jakie są zalety pakowania próżniowego?

Niewątpliwie, zalet pakowania próżniowego jest wiele. My wymienimy te najważniejsze:

1. Możliwość zachowania dłuższej świeżości potraw.

2. Ograniczenie miejsca do przechowywania.

3. Hermetyczne i trwałe opakowanie.

4. Możliwość mrożenia.

5. Zachowanie odpowiedniego smaku, zapachu i wyglądu potraw.

 

Jak dostosować rodzaj worka próżniowego do produktów?

 

Rodzaj worka zależy od maszyny której używamy do pakowania oraz od rodzaju obróbki jakiej chcemy poddać worek z produktem. 
Do pakowania próżniowego produktów w warunkach domowych na małych zewnętrznych maszynach używamy moletowanych, ryflowanych (w naszej ofercie dostępne są worki moletowane jednostronnie i obustronnie oraz rękawy obustronnie moletowane). Rodziaj folii, z której wypodukowane są worki moletowane posiada małe kanaliki umożliwiające opróżnianie worka z powietrza.
Do użytku przemysłowego stosowane są pakowarki próżniowe komorowe, a do pakowania na takich pakowarach stosuje się worki gładkie (w naszej ofercie dostępne: worki barierowe PA/PE o grubościach 70,85,100,120,140 mikronów, worki do sous-vide, worki termokurczliwe, worki metalizowane). Podczas pakowania na pakowarkach komorowych nie ma potrzeby stosowania worków ryflowanych ponieważ powietrze opróżniane jest do komory dzięki różnicy ciśnień.


Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości specjalistycznej folii podczas działania temperatury do żywności nie przenikają szkodliwe substancje.

Jak działąją pakowarki próżniowe zewnętrzne (domowe)?

Nierzadko pakowarki próżniowe zwane są pakowaczkami. Są to urządzenia, których zadaniem jest odessanie powietrza, które znajduje się we wnętrzu opakowania foliowego. Pakowarki po wykonaniu swojej pracy zgrzewają opakowanie co zapobiega przedostawaniu się powietrza i gwarantuje szczelność i bezpieczeństwo przechowywanych produktów.

Jak wygląda budowa komorowej pakowarki do pakowania próżniowego?

Tego typu pakowarki mają komorę, która zamykana jest hermetyczną pokrywą. To w niej umieszcza się zarówno przedmiot włożony w docelowe opakowanie. Dzięki działaniu pompy próżniowej powietrza we wnętrzu worka oraz w całej komorze wytwarzana jest próżnia, a po osiągnięciu jej zadanego poziomu następuje proces zgrzewania. Po wykonaniu całego procesu komora otwiera się samodzielnie i po rozszczelnieniu komory następuje obkurczenie worka na produkcie.

Dlaczego pakowarki do zgrzewania próżniowego są tak popularne?

Ich popularność wywodzi się głównie z łatwości użytkowania oraz możliwości naturalnego przedłużenia świeżości produktów bez używania konserwantów. Duże znaczenie ma fakt łatwej dostępności worków i rękawów do pakowania, które na naszej stronie oferowane są w niezwykle atrakcyjnych cenach.

 

 

Gdzie najczęściej wykorzystuje się technologie tego typu?

Najczęściej pakowanie próżniowe stosowane jest w przemyśle spożywanym, mlecznym, wędliniarskim, a także chemicznym i w elektronice. Dzięki próżni żywność na dłużej zachowuje swoje właściwości zdrowotne. Najczęściej metodą tą pakowane są różnego rodzaju sery, wędliny oraz surowe mięso, które później poddawane jest procesom głębokiego mrożenia. Takie właściwości zwiększyły popularność worków próżniowych oraz częstotliwość wykorzystywania ich w wymienionych sektorach handlu.

Nasze marki

 

logo zgrzewanie

 

logo-ototech

 

Partnerzy

logo ramon

Certyfikat

logo rzetelna-firma

Copyright © 2019 Empra - Pakowarki Próżniowe, Maszyny do przetwórstwa mięsa. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.
ul. Pułtuska 109A, 06-120 Winnica
Tel: +48 22 486 32 92, Fax: +48 22 486 32 26, Email: empra@empra.com.pl