Pakowarki próżniowemaszynyfolietraysealery

stoisko60-male

Najczęściej zadawane pytania

 

Pytania i odpowiedzi dotyczące pakowania próżniowego:

 

Po co stosuje się pakowanie próżniowe?

Pakowanie próżniowe produktów stosujemy w celu zabezpieczenia pakowanych produktów i przedłużenia przydatności do spożycia.

 

O ile pakowanie próżniowe wydłuża trwałość produktu?

Pakowanie próżniowe przedłuża trwałość produktu od 2 do 5 krotnie.

Długość zależy od rodzaju produktu, świeżości produktu pakowanego, zastosowanej folii itp.

 

Na czym polega pakowanie w MAP?

Pakowarki wyposażone w układ dozowania gazu mogą pakować w tzw. atmosferze modyfikowanej polegającej na zastąpieniu próżni i powietrza odpowiednią mieszanką gazową.

Pakowanie w MAP pozwala na przedłużenie trwałości produktów oraz zachowanie jego pewnych naturalnych cech (np. czerwony kolor surowego mięsa).

 

Skąd wiadomo jaki gaz zastosować do produktu?

Każdy produkt wymaga indywidualnego podejścia i dopasowania odpowiedniej mieszanki gazowej. Po zakupie pakowarki z opcją gazu specjaliści z firmy „Linde GAZ” przyjadą do Państwa i na postawie badań i testów dobiorą odpowiednią mieszankę tak aby jak najlepiej spełniała swoja funkcję ochronną.

 

Jakie produkty są pakowanie próżniowo?

Pakowanie próżniowe jest stosowane do:

produktów spożywczych typu: wędliny, mięso, sery twarogowe i żółte, warzywa, owoce,

dań gotowych, sałatek, wyrobów garmażeryjnych,

kwaszonek,

ryb w każdej postaci, owoców morza,

produktów chemii gospodarczej w celu zmniejszenia ich objętości ( np. gąbki samochodowe),

elektroniki i części które nie mogą mieć długiego kontaktu z powietrzem,

części które łatwo się utleniają, szybko wysychają i mogą tracić swoje właściwości pod wpływem powietrza.

 

Jakie korzyści daje pakowanie próżniowe produktów?

- Przedłużenie okresu przydatności do spożycia

- W opakowaniu próżniowym nie odparowują płyny, sosy, zaprawy, produkty nie wysychają

- Folia barierowa zapewnia szczelne i trwałe opakowanie

- Wyrożnienie produktu na rynku - możliwość naklejenia etykiet i wykonania nadruków na foliach

- Klient może dłużej cieszyć się smakiem Państwa produktów

- Produkty zapakowane próżniowo zachowują swój apetyczny wygląd, zapach i smak

 

Pytania i odpowiedzi dotyczące pakowarek próżniowych:

 

Gdzie najczęściej są stosowane pakowarki próżniowe?

Zastosowanie urządzeń do pakowania próżniowego jest bardzo popularne w wielu branżach, najczęściej są wykorzystywane w Zakładach Przetwórstwa Mięsnego, Zakładach Mleczarskich, Gastronomii, Sklepach, Hurtowniach, Zakładach Garmażeryjnych, Zakładach Przetwórstwa Warzyw i Owoców, Zakładach Przetwórstwa Ryb, Firmach produkujących części elektroniczne.

 

Czy pakowarki próżniowe pakują produkty na tackach?

Pakowarki komorowe pakują produkty w woreczki, do pakowania na tackach przeznaczone są maszyny typu Traysealer.

 

Na czym polega pakowanie w Traysealerze?

Pakowanie produktów w maszynie typu Traysealer polega na umieszczeniu tacki z produktem w gniazdach matrycy, przeciągnięciu folii górnej i zamknięciu pokrywy. Po zakończonym procesie pakowania i zgrzewania pokrywa otworzy się samoczynnie.

 

Czy na pakowarkach próżniowych można pakować produkty mokre, sosy, zupy?

Tak, pakowarki próżniowe są tak skonstruowane aby mogły być wykorzystywane do pakowania produktów mokrych, w zalewie, w sosie itp. Do tego typu produktów stosujemy specjalnie wkładki do komory nachylone pod odpowiednim kątem pozwalającym na bezpieczne zapakowanie Państwa produktu.

 

Czy można po zgrzaniu automatycznie odcinać naddatek woreczka?

Pakowarki podłogowe oraz dwukomorowe mogą być wyposażone w specjalny system odcinania nadmiaru woreczka pozwalający na odcięcie nadmiaru folii zaraz za zgrzewem. Nasze pakowarki posiadają specjalny system „Zgrzewanie 1-2” pozwalający na ustawienie różnych temperatur dla zgrzewu i dla systemu odcinającego. Pozwala to na wykorzystanie systemu odcinającego do stworzenia drugiego cienkiego zgrzewu, będącego jednocześnie odcinaniem i dodatkowym zabezpieczeniem Państwa produktu. Dzięki temu Państwa produkty będą bezpieczne i estetycznie zapakowane.

 

Jakie są koszty eksploatacji pakowarek próżniowych?

Eksploatacja pakowarki próżniowej wiąże się z obserwacją poziomu oleju w pompie próżniowej, oraz materiałów grzejnych. Olej w pompie próżniowej powinien być wymieniony po pierwszych 500 godzinach pracy, następnie co około 2000 godzin. Koszt 1 litra oleju to około 36 zł.

Materiały grzejne czyli taśmy oporowe oraz taśmy teflonowe powinny być wymienione po około 1500 godzinach pracy. Koszt wymiany taśm to około 20-50 zł.

Materiały mogą zużywać się szybciej w przypadku pakowania produktów mokrych, pylących, kwaśnych. Należy 1-2 razy w miesiącu obserwować stan oleju w pompie oraz stan taśm na listwie zgrzewającej.

 

Jaka jest żywotność maszyn?

Pakowarki Próżniowe, jeżeli są użytkowane zgodnie z instrukcją, pracują po 15-20 lat bez potrzeby poważnych remontów. Na bieżąco powinny być przeprowadzane przeglądy urządzenia i wymieniane materiały eksploatacyjne.

 

Czy pakowarki mogą pakować w atmosferze gazu obojętnego?

Wszystkie pakowarki podłogowe, dwukomorowe oraz stołowe z pompą 20 m3/h mogą być wyposażone w układ dozowania gazu obojętnego.

 

Jakie urządzenia służą do termoobkurczania?

Do termoobkurczania służą specjalne komory, które pozwalają na obkurczanie nadmiaru woreczka na produkcie pod wpływem ciepłej wody. Najczęściej stosowane są w branży mięsnej i mleczarskiej. Przed włożeniem do komory produkty powinny być zapakowane próżniowo na maszynie komorowej w specjalne folie barierowe termokurczliwe.

 

Jaka jest wydajność maszyn do pakowania próżniowego?

Pakowarki próżniowe pakują z wydajnością 2-3 cykle na minutę. Przy zastosowaniu odpowiedniego urządzenia możemy pakować kilka worków w jednym cyklu co znaczenie podnosi wydajność pakowania.

 

Co wpływa na szybkość pakowania?

Na wydajność urządzenia, czyli szybkość pakowania wpływają między innymi: wielkość pompy próżniowej, rodzaj produktu, ilość produktów w komorze( procent wypełnienia komory), rodzaj użytej folii.

 

Co muszę mieć żeby pakować na pakowarce?
Aby zapakować próżniowo swoje produkty potrzebujemy:

Pakowarkę próżniową, worki z folii barierowej, podłączenie do sieci elektrycznej.

 

Co muszę mieć żeby pakować na traysealerze?

Aby zapakować produkty na tarysealerze potrzebujemy:

Traysealer z matrycą, tacki barierowe, folię wierzchnią barierową na rolce, podłączenie do sieci elektrycznej, sprężone powietrze 4MPa


Jak odbywa się proces pakowania na pakowarce?

Pakowanie próżniowe na pakowarce komorowej polega na włożeniu produktu w worek z folii barierowej, umieszczeniu worka otwartym brzegiem na listwie zgrzewającej, ustawieniu parametrów pracy i zamknięciu pokrywy pakowarki. Po skończonym procesie pakowania pokrywa otwiera się samoczynnie.

 

Jaka jest różnica pomiędzy pakowarką stołową a podłogową?
Pakowarki stołowe są urządzeniami przeznaczonymi do sklepów i małej produkcji. Wyposażone są w pompy próżniowe 10 lub 20 m3/h (w zależności od modelu). Aby móc swobodnie korzystać z pakowarki stołowej powinna ona stać na stole lub podwyższeniu.

Pakowarki podłogowe są samobieżne, na kółkach. Wyposażone są w pompy próżniowe od 40 do 100 m3/h oraz różne kombinacje listew. Przeznaczone są do dużych zakładów produkcyjnych gdzie wymagana jest większa wydajność i gdzie pakowane są produkty o dużych gabarytach.

 

Gdzie stosuje się pakowarki dwukomorowe?

Pakowarki dwukomorowe są bardzo dużymi i wydajnymi urządzeniami pakującymi próżniowo. Mają duże komory i wyposażone są w wydajne pompy próżniowe. Zastosowanie znajdują w dużych zakładach produkcyjnych oczekujących wysokiej wydajności urządzeń. Pakowarki dwukomorowe stosuje się tam gdzie ważne jest zachowanie ciągłości procesu produkcyjnego, gdzie nie można pozwolić sobie na chwilowe przestoje powodowane załadunkiem lub rozładunkiem komory do pakowania.

 

Jakie folie stosowane są na woreczki do pakowania próżniowego?
Do pakowania próżniowego oraz w gazie obojętnym przeznaczone są worki i folie barierowe. Bariera zabezpiecza przed migracją powietrza z atmosferą wewnątrz opakowania. Tylko zastosowania folii barierowych daje możliwość przedłużenia okresu trwałości produktów i zachowanie wszystkich cech uzyskanych podczas pakowania.

 

Jakie folie stosowane są na woreczki do pakowania w osłonie gazu?
Do pakowania w osłonie gazu obojętnego stosowane są takie same worki barierowe jak do pakowania próżniowego.

 

Jak ustawiamy parametry pracy urządzenia?

Wszystkie parametry pracy urządzenia są ustawiane z panelu sterowniczego pakowarki.

Urządzenia standardowo mają czasową regulację stopnia próżni, gazu obojętnego i czasu zgrzewania. W urządzeniach wyposażonych w sensor próżnia i stopień gazu obojętnego są ustawiane procentowo.

 

Czy jest możliwe pakowanie tacek na pakowarce próżniowej?
Zamykanie od góry tacek w próżni lub gazie obojętnym jest możliwe tylko na urządzeniu „Traysealer”.

Istnieje możliwość włożenia tacki do worka barierowego i zapakowanie na Pakowarce Próżniowej komorowej. Takie rozwiązanie podraża koszt opakowania i wygląda zdecydowanie mniej estetycznie niż w przypadku pakowania na Traysealerze.

 

Czy jest możliwe pakowanie w tackach bez próżni/gazu?

Tak, Traysealer TS200 pozwala na zgrzewanie tacek z folią górna bez wytwarzania próżni i dozowania gazu obojętnego. Ma zastosowanie w dużych sklepach, hurtowniach i w piekarnictwie.

Również w urządzeniu TS400 można ustawić zerową wartość próżni oraz gazu i tym samym tylko zgrzać tackę z folią.

 

Ile kosztuje dostawa pakowarki?

Dostawa pakowarki jest bezpłatna. Serwisant EMPRA dostarcza do Państwa urządzenie, uruchamia i przeprowadza krótkie szkolenie z obsługi. Wszystkie usługi są bezpłatne.

 

Jaki jest okres gwarancyjny pakowarek i traysealerów?

Wszystkie nowe urządzenia sprzedawane przez firmę EMPRA mają 12-sto miesięczną gwarancję.

 

Jak wygląda i ile kosztuje serwis pogwarancyjny?
Po okresie gwarancyjnym wszystkie naprawy urządzeń są wykonywane zgodnie z obowiązującym cennikiem.

 

Czy mogę sam/sama wymienić materiały eksploatacyjne w pakowarce?
Tak, materiały eksploatacyjne takie jak olej, filtry, taśmy zgrzejne, teflon są wymieniane samodzielnie przez klienta. Wymiana jest bardzo prosta, jest szczegółowo opisana w dokumentacji technicznej urządzenia i przedstawiona przez Serwisanta przy dostawie urządzenia.

 

Czy mogę na jednym traysealerze pakować kilka różnych rozmiarów tacek?

Tak, wystarczy zmienić matrycę przeznaczoną do pakowania tacek o konkretnym wymiarze. Zmiana matrycy pozwala na wykorzystanie jednego urządzenia do pakowania różnej wielkości produktów. Wymiana matrcy trwa kilka sekund.

 

Czy mogę samodzielnie zmieniać matryce w traysealerze?

Tak, wymiana matryc w traysealerze jest bardzo prosta i nie wymaga obecności ekipy serwisowej.

Dokładny sposób wymiany opisany jest w dokumentacji technicznej urządzenia oraz przedstawiony na szkoleniu podczas dostarczenia urządzenia.

 

Jak można odpowietrzyć pompę próżniową w pakowarce?

W tylnej części pakowarki pod pokrywą znajduję się przycisk który umożliwia włączenie pompy próżniowej bez wykonywania cyklu pakowania. Przycisk ten służy do odpowietrzenia pompy próżniowej. W celu odpowietrzenia pompy należy nacisnąć przycisk i przytrzymać go przez ok 30 sek. W tym czasie pompa będzie pracowała bez obciążenia a cząsteczki wody z oleju zostaną usunięte. Zalecane po dłuższej pracy pakowarki.

 

Co to znaczy system „SOFT-AIR”?

System "Soft-Air" jest to system stopniowej próżni doskonale sprawdzający się podczas pakowania produktów delikatnych, produktów proszkowych i produktów o ostrych kształtach. Przy pomocy „Soft-Air” próżnia jest osiągana stopniowo co zabezpiecza pakowany produkt, a w przypadku produktów o ostrych krawędziach zapobiega rozerwaniu się woreczka podczas procesu pakowania.

 

Co to znaczy „System odcinania nadmiaru woreczka”?

Podczas procesu pakowania pozostaje naddatek worka za zgrzewem. W celu poprawienia estetyki opakowania stosuje się system odcinania naddatków.

Listwa grzejna w standardzie jest wyposażona w dwie taśmy zgrzewające, przy systemie odcinania jedna taśma zgrzewająca jest zastąpiona taśmą zgrzewająco-odcinającą.

 

Co to znaczy system „ZGRZEWANIE 1-2”?

 

Jak pakujemy płyny w pakowarce próżniowej?

Do pakowania płynów , sosów i zup w pakowarce próżniowej stosujemy specjalną podstawkę pod torebki – płytę pochyloną o odpowiedni kąt. Takie rozwiązanie pozwala na bezpieczne pakowanie produktów mokrych bez obawy że płyn wyleje się ze środka.

 

Jaki jest czas oczekiwania na urządzenie?

Standardowe urządzenia są dostarczane do Państwa po około 2-3 tygodniach od zamówienia. Jeżeli w pakowarkach wykonywane są jakieś dodatkowe modyfikacje czas oczekiwania może się wydłużyć.

 

 

W przypadku dodatkowych pytań jesteśmy do Państwa dyspozycji pod numerem

022-486-32-92!

 

 

Nasze marki

 

logo zgrzewanie

 

logo-ototech

 

Partnerzy

logo ramon

Certyfikat

logo rzetelna-firma