.

Pakowarki próżniowemaszynyfolietraysealery

Jaka pakowarka próżniowa do produktów płynnych?

Jaka pakowarka próżniowa do produktów płynnych?

 

Wybór pakowarki próżniowej do produktów płynnych może stanowić niemałe wyzwanie, szczególnie dla osób, które nigdy przed takim wyborem nie stały. Niektórzy błędnie twierdzą, że wszystkie pakowarki nadają się do pakowania produktów płynnych. Jednak nic bardziej mylnego. Jeśli zależy nam na tym, aby zapakowana ciecz zachowała swoje właściwości, najlepiej wybrać specjalnie stworzoną do tego celu pakowarkę. Na wstępie warto dodać, że możemy wyróżnić pakowarki dwukomorowe i jednokomorowe. Te pierwsze to profesjonalne maszyny, wykorzystywane w dużej produkcji. Natomiast te drugie to nieco mniejsze sprzęty, które można umieścić na stole lub podłodze.

 

 

 

Jaką pakowarkę próżniową wybrać do produktów płynnych?

 

Produkty w stanie stałym zachowują się inaczej podczas wytwarzania próżni w stosunku do cieczy. Przede wszystkim ciecz jest bardzo niestabilna, przez co może zostać zassana razem z wytłaczanym powietrzem. Może się również zdarzyć, że powietrze pozostanie w opakowaniu i będzie to już krótka droga, do zepsucia produktu. Na co więc zwrócić szczególną uwagę, wybierając odpowiednią pakowarkę próżniową? Przede wszystkim pakowarka, która poradzi sobie z produktami płynnymi powinna mieć program do pakowania płynnych produktów. Co można pakować przy użyciu tego programu? Między innymi:

 

  • wszelkie napoje,
  • sosy o płynnej konsystencji,
  • różnego rodzaju zupy,
  • inne produkty płynne i półpłynne.

 

Dostępność takiego programu to pierwsza sprawa, na którą należy zwrócić uwagę. W przypadku gdy pakowarka nie posiada opcji pakowania płynnych produktów, najlepiej poszukać innego modelu, który taką opcję będzie posiadał. To jednak nie wszystko. Bardzo istotne są również inne parametry pakowarki, takie jak jej moc, wydajność pompy, grubość woreczków czy długość listwy zagrzewającej.

 

 

Parametry pakowarki próżniowej


Pakowaczki próżniowe w zależności od rodzaju mają inną moc. Im większe opakowanie, tym większa trudność z wyprowadzeniem powietrza. Moc urządzenia jest niezwykle ważna, gdyż to właśnie od tego parametru zależy szybkość pakowania, co może być kluczowe w przypadku większej produkcji. Maszyny do pakowania różnią się również ze względu na grubość materiałów, które mogą zapakować. Dlatego wcześniej trzeba wiedzieć konkretnie, do jakich produktów dana pakowarka będzie wykorzystywana. Tradycyjnie im woreczki są grubsze, tym bardziej odporne i wytrzymałe na rozdarcia i uszkodzenia. Warto zwrócić uwagę czy pakowarka ma ograniczenia w tej kwestii. Ważnym parametrem, o którym również należy pamiętać, jest maksymalne podciśnienie. Od maksymalnego podciśnienia zależy jakość wytwarzanej próżni. Im wyższy wskaźnik tej właściwości, tym lepsze warunki do przechowywania żywności. Jeśli zależy nam na długim okresie utrzymywania żywności w dobrym stanie, należy zwrócić na to szczególną uwagę. Jest to ważne zarówno przy produktach stałych, jak i płynnych. Oczywiście folie do maszyn i worki do pakowania próżniowego można potem dokupić osobno. Do pakowarek zewnętrznych zaleca się worki moletowane, które zapewniają najwyższą skuteczność, nawet przy pakowaniu małych produktów.

 

 

Inne urządzenia wykorzystywane do pakowania produktów


W przypadku potrzeby zapakowania produktów w stanie stałym bardzo popularną opcją jest pakowanie przy użyciu traysealery'a. Produkt umieszcza się wtedy na tacce i wsuwa do szuflady. Po zakończonym procesie pakowania otrzymujemy zapakowany produkt. Maszyny do pakowania tacek są często wykorzystywane, ponieważ oszczędzają wiele czasu. Innymi maszynami wykorzystywanymi w masarni są mieszalniki do mięs. Bez względu na to czy wybieramy urządzenia do produktów płynnych czy stałych, przed zakupem należy dobrze zapoznać się z ich parametrami. Od tego zależy czy będą się sprawdzać.

 

 

 

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą.W naszej ofercie znajdą Państwo:

 

 

Nasze marki

 

logo zgrzewanie

 

logo-ototech

 

Partnerzy

logo ramon

Certyfikat

logo rzetelna-firma

Copyright © 2019 Empra - Pakowarki Próżniowe, Maszyny do przetwórstwa mięsa. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.
ul. Pułtuska 109A, 06-120 Winnica
Tel: +48 22 486 32 92, Fax: +48 22 486 32 26, Email: empra@empra.com.pl